Genel KültürEdebiyat

Nasrettin Hoca’nın Hayatı İle İlgili Hikayeler

Nasrettin Hocanın Hayatı İle İlgili Hikayeler

Nasreddin Hoca’nın hayatı ile ilgili hikayelerde insan ruhu yalnız ve tek varlığı içinde gösterilmektedir.

Bu sırada Hoca bütün büyük komikler gibi davranır, yani güldürenin, güldürdüğünden habersiz gözükmesi gerektiği kuralını unutmaz ve kendisi gülmez, başarısının tılsımı buradadır. Türk halkı onunla, sahnede kusurlarımızı gösteren sanatçılarla nasıl anlaşıyorsak öyle anlaşmış, Hocanın hikâyelerinde canlanan kusurlarını, darılmadan, kızmadan tebessümle seyretmiştir. Adına Nasrettin Hoca Bilgeliği diyebileceğim bu insan ruhu özelliklerini, hikâyelerinin hepsi ile açıklamanın imkânsızlığı yüzünden, sadece birkaç örnekle belirtmeye çalışacağım :

a) Bencillik Duygusu İle Alay :

Nasreddin Hoca’ya, kadılık ettiği sırada, bir komşusu gelip şöyle bir soru sorar : Hoca, senin öküz, boynuzu ile vurarak benim ineği öldürdü, şeriata göre, ne yapmak gerekir? Hoca şu cevabı verir : Hayvan kısmı suçlu sayılmaz, bir şey lazım gelmez! Komşu sözünü değiştirir :
— Yanlış anlattım, acele ile!.. benim öküz senin ineği öldürmüştü!.. Hoca hemen toparlanır, — Ha! O zaman iş değişir, getir şu büyük kitabı da, bakalım!

b) Yoksulluk İnsana Ölüm-dirim Kumarı Oynatabilir :

Hoca, eşeğine okuma öğretebileceğim vadederek, Timur’dan 3000 altın almış, üç sene de mühlet istemiştir, kendisine : — Üç sene sonra Timur seni öldürür, korkmuyor musun? derler : Hoca’nın cevabı şudur :
— Adam sen de! .. Üç seneye kadar, ya Timur ölür, ya eşek ölür, ya ben ölürüm.

c) Gençliğe, Güzelliğe Düşkünlükle Alay :

Bir gün Hoca’yı, yaşlıca ve çok genç, iki karısı birden sıkıştırır : — Akşehir gölünde sandal devrilse hangimizi önce kurtarırsın? Hoca bu zor soruyu kapalı sözlerle geçiştirmek isterse de, çok ısrar görünce, eski ve yaşlı karısına dönerek : Hanım, sen biraz yüzme biliyordun galiba!.. demek zorunda kalır.

ç) Yoksulluk Yüzünden Piyangoya Bel Bağlayış :

Nasreddin Hoca’nın bu konudaki en güçlü hikâyesi Akşehir gölüne yoğurt çalma hikâyesidir. Onu göle yoğurt çal arken görenler : — Hoca, hiç bir kaşık maya ile koca göl yoğurt tutar mı? dem işler. O da: — Tutmaz, ben de biliyorum ama, ya tutarsa diye bir umudum var! demiş. Bu hikâye, her piyango bileti alan insanın ruh halini yansıtan uluslararası bir değer taşımaktadır.

d) Kendi – Kendisi İle Alay :

Alman yazar ve düşünürü Goethe, Kendi kendisi ile eğlenmeyen insan, olgun insan değildir der. Hocanın bu konudaki hikayesi şöyle : Bir : gün Hoca, sert başlı, huysuz bir ata binmek ister, Beceremeyince: — Ah gençlik! diye eski günlere özlemini belirtir. Sonra, etrafına bakıp yalnız olduğunu anlayınca da : — Hadi canım, ben senin 1 gençliğini de bilirim! diyerek, Goethe’nin beğendiği olgunluğu gösterir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir