EdebiyatDeyim Hikayeleri

Kaş Yaparken Göz Çıkarmak Anlamı Hikayesi

Kaş Yaparken Göz Çıkarmak Deyiminin Anlamı

Kaş yaparken göz çıkarmak deyimi, incelik gerektiren bir işi yaparken ya da; “faydalı bir iş yapayım, şu yanlışı düzelteyim iyi olsun” derken, daha da kötüsüne sebep olmak mânâsında kullanılır.

Kaş Yaparken Göz Çıkarmak Deyiminin Hikayesi

Eski düğünlerde, şimdiki gibi gelin hanıma makyaj yaparlarmış. O zamanlar bu işleri, adına kalemkâr denilen bu işin ustası olmuş kadınlar yaparmış.
Bu arada gelinin kaşları rütuş yapılır, cımbızla fazla tüyler çekilerek inceltilir. Kalemkârın elindeki özel kalemle kaşlara şekil verilirmiş.
Bir düğün evinde böyle bir hazırlık yapılırken, davetlilerden bir kısmı çalgı çalıyor, bir kısım gençler de odanın ortasında oynuyorlarmış.
Her nasılsa, oynamakta olan genç kızlardan birisinin ayağı kaymış, yere devrilirken, kalemkâr kadına çarpmış. Kalemkârın elindeki sert uçlu kalem, gelin hanımın gözüne batmış.
Bir feryad, bir bağrışmadır kopmuş. Düğün evi karışmış, acele hekim çağırmışlar, fakat hepsi nafile, göze saplanan kalem, zavallı kızcağızın gözünü kör etmiş.
Bu olaydan sonra gelin hanım bir gözünden olmuş, kalemkâr kadın da ekmeğinden. Çünkü o kalemkârı bir daha kimse çağırmaz olmuş. Adı anıldıkça “Haa şu kaş yaparken göz çıkaran kadın mı? Aman istemeyiz” demişler.